Νεότερη γενιά
Ένα από τα ευοίωνα σημάδια για τη σκηνή είναι πως ακόμα και σήμερα υπάρχει μια συνεχής ανανέωση με νεότερα γκρουπ να έρχονται να προστεθούν στα παλαιότερα, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με λιγότερη (όπως άλλωστε συμβαίνει παντού).
Από τα πιο φρέσκα ονόματα ξεχωρίζουμε σίγουρα τους Deaf Radio. Το σχήμα δημιουργήθηκε το 2015, έχοντας όμως παρουσία και νωρίτερα με διαφορετικό όνομα και σε διαφορετικό μουσικό πλαίσιο. Μετά την αλλαγή ονόματος και την αποκρυστάλλωση του ηχητικού προσανατολισμού, κυκλοφόρησαν πρώτα το ομώνυμο EP και κατόπιν το άλμπουμ Alarm (2017), το οποίο διαδέχτηκε δυο χρόνια αργότερα το πολύ επιτυχημένο Modern Panic. Η δική τους εκδοχή του heavy rock χαρακτηρίζεται από την αγάπη του γκρουπ για τις μουσικές των Queens of the Stone Age, με αρκετά στοιχεία από το alternative rock και γενικότερα πιο μοντέρνα προσέγγιση. Οι Deaf Radio έχουν όλες τις προδιαγραφές για να γίνουν το επόμενο μεγάλο όνομα της σκηνής.
Λίγο παλαιότεροι είναι οι 45Rats, μιας και πρωτοεμφανίστηκαν το 2008. Η πρώτη ηχογράφηση τους ήρθε το 2010 με το EP First Gear, το οποίο υπήρξε το διαβατήριο τους για να εμφανιστούν σε πολλές σκηνές, είτε ως support είτε ως μέρος κάποιου φεστιβάλ. Το πρώτο πλήρες άλμπουμ δεν άργησε πολύ, καθώς το Electric κυκλοφόρησε το 2013 σε μορφή βινυλίου. Το δεύτερο άλμπουμ τους Gazer έκανε την εμφάνιση του το 2017, αυτή τη φορά σε CD. Ενδιάμεσα φιλοξενήθηκαν κι αυτοί με τη σειρά τους σε μια από τις εξαιρετικές συλλογές της Spinalonga (την τελευταία από αυτές). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του trio είναι πως το heavy rock&roll τους είναι αποκλειστικά ορχηστρικό κάτι όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο για τα Ελληνικά δεδομένα (στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις με πρώτους και καλύτερους τους εμβληματικούς Karma to Burn).
Στην ίδια περίπου “φουρνιά” ανήκουν οι Half Gramme of Soma οι οποίοι σχηματίστηκαν στην Αθήνα το 2011. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 2013 και την επόμενη χρονιά επανήλθαν δισκογραφικά με το EP Marche Au Noir. Η πιο ολοκληρωμένη κυκλοφορία τους, μέχρι στιγμής, είναι η τρίτη τους, το πολύ καλό LP Groove Is Black (2017). Μετά από μπόλικες αλλαγές τραγουδιστών (τρεις διαφορετικούς στις τρεις κυκλοφορίες τους) πλέον έχουν σταθερό line up με μπροστάρη τον έμπειρο Διονύση (με θητεία σε Jesus Toy και Vibratore Bizarro) και έχουν αποκτήσει πολύ δυνατή συναυλιακή παρουσία.
Την ίδια περίοδο περίπου βρίσκεται και η αφετηρία των Breath after Coma μιας και ξεκίνησαν πρόβες το 2013. Δισκογραφικά συστήθηκαν με το ομώνυμο EP του 2015 και μετά από δυο χρόνια παρουσίασαν το full length ντεμπούτο τους Leaders. Τηρώντας τη συνήθεια της ανά διετία κυκλοφορίας νέας δουλειάς, το 2019 επέστρεψαν με το LP Woke Up In Babel. Σε κάθε μια από αυτές ακούμε ένα σύγχρονο μείγμα από heavy rock, grunge και alternative rock, το οποίο βρήκε θερμή ανταπόκριση από το κοινό, με τις ζωντανές εμφανίσεις να τους προσφέρουν έξτρα πόντους.
Ο κατάλογος φυσικά δεν σταματά εδώ καθώς συνεχώς προστίθενται νέα γκρουπ στη σκηνή. Το ζητούμενο είναι ποια και πόσα από αυτά θα καταφέρουν να δημιουργήσουν κάτι αξιοσημείωτο ώστε να τοποθετηθούν δίπλα στα παλαιότερα. Ο ανταγωνισμός είναι σίγουρα σκληρός αλλά και απαρατήρητος ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κι άλλα ακόμα ονόματα που θα μπορούσαν να βρίσκονται εδώ, αλλά η επιλογή είναι αναγκαία αλλιώς η λίστα θα ήταν ατελείωτη.
Greek Rock Revolution
Δηλωτικό της δημοφιλίας της οποίας απολάμβανε (και συνεχίζει να απολαμβάνει) η ελληνική heavy rock σκηνή αποτελεί το γεγονός πως δημιουργήθηκε ακόμα και ντοκιμαντέρ για χάρη της και μάλιστα από Ισπανό σκηνοθέτη! Ο λόγος για το Greek Rock Revolution (πρώτη προβολή 2019) του Miguel Angel Cano. Το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με τα επτά κατά τεκμήριο ποιοτικότερα γκρουπ της σκηνής (Nightstalker, Planet of Zeus, 1000Mods, V.I.C., Tuber, Naxatras και Puta Volcano) και μέσα από συνεντεύξεις με μέλη τους αλλά και γνώστες του χώρου ξεδιπλώνεται η σταδιακή επιτυχία της σκηνής, μέσα από πολλή δουλειά, κόπο και ατέλειωτα χιλιόμετρα.
Όπως και να το κάνουμε, είναι ιδιαίτερο αίσθημα, για όσους έχουν ζήσει την πορεία αυτών των σχημάτων, να τα βλέπεις στην οθόνη (έχουμε συνηθίσει στα ντοκιμαντέρ του εξωτερικού να βλέπουμε ονόματα που συνήθως δεν είχαμε την ευκαιρία να έχουμε άμεση επαφή). Επίσης να σημειώσουμε, πως ανάλογα εγχειρήματα για οποιοδήποτε είδος μουσικής δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στη χώρα μας, μάλλον εξαίρεση αποτελούν, κάτι που τονίζει ακόμα περισσότερο την επιτυχία και την αποδοχή της συγκεκριμένης σκηνής, η οποία όπως εξηγούν και οι συμμετέχοντες στο φιλμ δεν είχε την στήριξη των mainstream media. Ήταν εν τέλει ένα underground φαινόμενο το οποίο γιγαντώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
* Εδώ για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στη διεθνή heavy rock σκηνή, προτείνουμε ενδεικτικά τρία ντοκιμαντέρ: Such Hawks Such Hounds (2008), Lo Sound Desert (2015) και Desert Age: A Rock and Roll Scene History (2016). Αυτή η τριάδα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να βρείτε σχετικά με το heavy rock, την ιστορία και την εξέλιξη τους. Παράλληλα, αποτελούν ένα κατατοπιστικό οδηγό για τους αρχάριους. Και αν επιθυμείτε να πάτε πιο βαθιά, τότε μπορείτε να αναζητήσετε το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Lung στο οποίο παρουσιάζουμε έναν εκτενέστερο κατάλογο σχετικών film.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Δισκογραφία)
30 Ελληνικά heavy rock συγκροτήματα και ένας αντιπροσωπευτικός δίσκος τους:
1. Nightstalker – Use (1996)
2. Planet of Zeus – Macho Libre (2011)
3. 1000mods – Super Van Vacation (2011)
4. VIC – Riza (2014)
5. Headquake – Headquake (2007)
6. Lord 13 – Lord 13 (2006)
7. Engine-V – Broken World (2005)
8. Vibratore Bizarro – Sex Hundred & Sexty Sex (2005)
9. Madleaf – House of Lust, (2016)
10. Routes – Routes (2008)
11. Semen of the Sun – Radio Adult: Slow Songs, Cheese & Wine (2008)
12. Phase Reverse – Phase Reverse (2009)
13. The Curf – I (2007)
14. The Dive –The Dive (2011)
15. Ludmila – Hjärt – och / Sudden (2015)
16. Naxatras – II (2016)
17. Puta Volcano – Harmony of Spheres (2017)
18. Road Miles – Ballads for the Wasteland (2017)
19. Godsleep – Coming Of Age (2018)
20. Tuber – Desert Overcrowded (2013)
21. Birthday Kicks – Black Echo Trap (2016)
22. This Is Nowhere – Grim Pop (2020)
23. Arcadian Child – Superfonica (2018)
24. Deaf Radio – Modern Panic (2019)
25. 45Rats – Electric (2013)
26. Half Gramme of Soma – Groove Is Black (2017)
27. Breath after Coma – Woke Up In Babel (2019)
28. Black Hat Bones – High Gain Devil Rockers (2015)
29. Narcosis – Road to Infinity (2015)
30. Stonebringer – Those Winds (2015)
Bonus:
– V/A – In The Junkyard 1, 2 & 3 (Συλλογές Spinalonga Records)
– Vavoura Band – Live-The Early Days (Ζωντανές ηχογραφήσεις μεταξύ 1977- 81)
– Jesus Toy – Play Deep, Breath Loud (Το μονάδικο 7ιντσο τους του 1994)
Κείμενο – επιμέλεια αφιερώματος: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος
Cover Photo: Κωνσταντίνος Κανδυλιώτης